Kiedy otwieramy restaurację, pierwszą rzeczą, którą musimy zakupić jest odpowiedni sprzęt, który będzie stanowił jej wyposażenie. Restauracja, której założeniem jest gotowanie na miejscu różnego rodzaju posiłków wymaga kompleksowego wyposażenie, tak aby pracujący w niej zespół mógł szybko i sprawnie przygotowywać dania i serwować je klientom. Aby restauracja odniosła sukces warto zainwestować w wysokiej klasy nowoczesny sprzęt, który będzie bezpieczny i niezawodny. Wszystkie normy jakie musi spełnić restauracja przedstawiają wytyczne Sanepidu i PIP. A jak powinno wyglądać zaplecze kuchenne w restauracji?
Co powinno się znaleźć w każdej restauracji?
Podstawowym wyposażeniem każdej restauracji, są przede wszystkim urządzenia grzewcze służące do gotowania potraw takie jak:
- kuchnie i piece
- piekarniki
- taborety gastronomiczne, elektryczne i gazowe
- frytownice
- bemary
- kotły warzelne
- grille
Kolejnym elementem, w który musi być wyposażona restauracja są różnego rodzaju urządzenia chłodnicze czyli lodówki, zamrażarki (szafy, witryny chłodnicze, regały). Niezbędne są także funkcjonalne meble ze stali nierdzewnej oraz dobry sprzęt i akcesoria do gotowania. Do szybkiego i sprawnego przyrządzania posiłków będą także potrzebne szatkownice do warzyw, roboty wieloczynnościowe, obieraczki do warzyw czy krajalnice. Dla zachowania czystości, a tym samym bezpieczeństwa przygotowywanego jedzenia, warto zainwestować w profesjonalne zmywarki, które w zależności od wielkości lokalu i mogą być: do naczyń do szkła, kapturowe, lub uniwersalne.
Całe zaplecze restauracji powinno być też specjalnie podzielone tak aby spełniać wszystkie normy bezpieczeństwa przy produkcji żywności. Warto więc przygotować osobne miejsce do przygotowywania warzyw, a w nim powinien być stół z blatem roboczym i zlewem do mycia warzyw. Oddzielone powinno być też miejsce do tzw. obróbki wstępnej (brudnej) produktów takich jak mięso, ryby, czy produkty mączne.
Wyposażenie kuchni głównej
Kuchnia główna naszej restauracji powinna być wyposażona w wysokiej jakości piec konwekcyjno -parowy, kocioł warzelny, kuchnie gazową lub elektryczną, płytę grillową i frytownicę, a także szafę chłodniczą lub stół chłodniczy. Obowiązkowe są też uzależnione od wielkości pomieszczenia kuchennego i zakresu produkcyjnego meble ze stali nierdzewnej ze zlewami i blatami roboczymi, oraz regały szafy i szafki.
Rozdzielona od kuchni głównej powinna być też zmywalnia naczyń wyposażona w stół ze zlewem, zmywarkę z funkcją wyparzania oraz szafę przelotowa służącą do przechowywania czystych naczyń. Całe wymienione w artykule wyposażenie restauracji, a także wsparcie i doradztwo w budowaniu biznesu gastronomicznego oferuje firma Stalgast. Jest to firma z wieloletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej zatrudniająca specjalistów w zakresie projektowania technologii gastronomicznych, sprzedaży oraz doradztwa produktowego, a także ekspertów kulinarnych, monterów i serwisantów. Firma Stalgast oferuje wyposażenie restauracji, w tym meble ze stali nierdzewnej, zmywarki, ciągi grzewcze, wydawcze oraz deski gastronomiczne z polipropylenu. Firma ta kompleksowo współpracuje ze swoimi klientami zaczynając od doradztwa na wstępnym etapie prowadzenia biznesu po odpowiedni dobór sprzętu aż po wsparcie na całym etapie działalnosci.