11 najbardziej niebezpiecznych rzeczy w kuchni, o których nie miałeś pojęcia

Niektóre czynności robimy w kuchni codziennie. Nie zastanawiamy się jednak jakie niebezpieczeństwo się za nimi kryje. Dlatego zebraliśmy informacje o najbardziej niebezpiecznych rzeczach w kuchni, by przebywanie i gotowanie w niej było bezpieczniejsze. Wystarczy, że zmienisz kilka nawyków.
1. Przechowywanie jedzenia w plastikowych pojemnikach

Wiele producentów dodaje do nich chemikalia, by były bardziej elastyczne.
2. Kuchenne namaczanie

Jeśli zostawisz namoczone naczynia z resztkami na długi czas to będzie to świetne środowisko do rozwoju bakterii np.: salmonelli.
3. Noże

Zawsze miej naostrzone noże. Łatwiej skaleczysz się tępym nożem, który może ześliznąć się z krojonej rzeczy na palce niż tym ostrym.
4. Gąbki do mycia naczyń

W gąbce z resztkami jedzenia, płynu i wody szybko rozwijają się bakterie. Aby je zabić po prostu włóż gąbkę do mikrofalówki na największą moc albo do zmywarki na cykl z wysoką temperaturą.
5. Ścierki

To najbrudniejsze rzeczy w kuchni. Dotykasz ich wycierając ręce, jak i podczas gotowania. Postaraj się często je wymieniać.
6. Odświeżacze powietrza

Zamiast maskować zapachy odświeżaczem z rakotwórczymi substancjami po prostu wietrz ją regularnie, wyrzucaj często śmieci i używaj przy gotowaniu okapu.
7. Kuchenka gazowa

Nie zapomnij sprawdzić czy zamknąłeś dopływ gazu przed snem albo wyjściem z domu.
8. Patelnie z nieprzywierającą powłoką

Teflonowe naczynia mogą wydzielać toksyczne opary. Lepiej korzystać ze sprawdzonych naczyń.
9. Maszynka do mięsa

Zawsze używaj specjalnych łopatek do popychania mięsa. Maszynka jest naprawdę mocnym sprzętem.
10. Odpływ zatrzymujący resztki w zlewie

Nie popychaj palcami resztek żeby się nie skaleczyć. Jedynie wyciągnij wierzchnią część i oczyść.
11. Deski do krojenia

Zawsze używaj innej deski do mięsa a innej do warzyw. Surowe mięso powoduje namnażanie się w desce bakterii, które możesz przenieść na inne produkty.

























Dodaj komentarz