szefunio.pl Porady11 najbardziej niebezpiecznych rzeczy w kuchni, o których nie miałeś pojęcia
ocena ():

11 najbardziej niebezpiecznych rzeczy w kuchni, o których nie miałeś pojęcia

berlin-1571046-1920.jpg © depositphotos

Niektóre czynności robimy w kuchni codziennie. Nie zastanawiamy się jednak jakie niebezpieczeństwo się za nimi kryje. Dlatego zebraliśmy informacje o najbardziej niebezpiecznych rzeczach w kuchni, by przebywanie i gotowanie w niej było bezpieczniejsze. Wystarczy, że zmienisz kilka nawyków.

1. Przechowywanie jedzenia w plastikowych pojemnikach

© depositphotos

Wiele producentów dodaje do nich chemikalia, by były bardziej elastyczne. 

2. Kuchenne namaczanie

© depositphotos

Jeśli zostawisz namoczone naczynia z resztkami na długi czas to będzie to świetne środowisko do rozwoju bakterii np.: salmonelli. 

3. Noże

© depositphotos

Zawsze miej naostrzone noże. Łatwiej skaleczysz się tępym nożem, który może ześliznąć się z krojonej rzeczy na palce niż tym ostrym. 

4. Gąbki do mycia naczyń

© depositphotos

W gąbce z resztkami jedzenia, płynu i wody szybko rozwijają się bakterie. Aby je zabić po prostu włóż gąbkę do mikrofalówki na największą moc albo do zmywarki na cykl z wysoką temperaturą. 

5. Ścierki

© pexels

To najbrudniejsze rzeczy w kuchni. Dotykasz ich wycierając ręce, jak i podczas gotowania. Postaraj się często je wymieniać. 

6. Odświeżacze powietrza

© depositphotos

Zamiast maskować zapachy odświeżaczem z rakotwórczymi substancjami po prostu wietrz ją regularnie, wyrzucaj często śmieci i używaj przy gotowaniu okapu.

7. Kuchenka gazowa

© pixabay

Nie zapomnij sprawdzić czy zamknąłeś dopływ gazu przed snem albo wyjściem z domu.

8. Patelnie z nieprzywierającą powłoką

© pexels

Teflonowe naczynia mogą wydzielać toksyczne opary. Lepiej korzystać ze sprawdzonych naczyń. 

9. Maszynka do mięsa

© depositphotos

Zawsze używaj specjalnych łopatek do popychania mięsa. Maszynka jest naprawdę mocnym sprzętem. 

10. Odpływ zatrzymujący resztki w zlewie

© depositphotos

Nie popychaj palcami resztek żeby się nie skaleczyć. Jedynie wyciągnij wierzchnią część i oczyść.

11. Deski do krojenia

© depositphotos

Zawsze używaj innej deski do mięsa a innej do warzyw. Surowe mięso powoduje namnażanie się w desce bakterii, które możesz przenieść na inne produkty.

@unsplash
 

@unsplash
 

@unsplash

@unsplash

@unsplash
 

@unsplash
 

@unsplash
 

@unsplash
 

@unsplash
 

@unsplash
 

@unsplash
 

© amazon

© kononenkoid

© kononenkoid

© blogspot

© patrasevents

© homeharmonizing

© melap

© aissalogerot

© silvera-eshop

© woont

© fancy

© fancy

© wp

© modernmagazin
Twoja ocena:

Dodaj komentarz