Soczystymi, słodkimi i niezwykle orzeźwiającymi truskawkami nie musimy cieszyć się wyłącznie w sezonie — oczywiście poza sezonem można ratować się truskawkami mrożonymi, a także truskawkami liofilizowanymi, które znane są z chrupiącej tekstury i wyjątkowego smaku. Warto wiedzieć, że w procesie liofilizacji truskawki zachowują swój cenny smak oraz wszystkie właściwości zdrowotne, oraz cenne minerały, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm.
Truskawki liofilizowane, czy warto?
Coraz większą popularnością cieszy się truskawka liofilizowana. Dzięki procesowi liofilizacji truskawki zyskują na chrupiącej teksturze, jednocześnie nie tracąc na słodkim i orzeźwiającym smaku, przepięknym zapachu oraz wyglądzie. Owoce liofilizowane od Love Long Life umożliwiają suplementację witamin poza sezonem, a także smakowanie naszych ulubionych owoców, gdy najdzie nas na to ochota. Kto z nas nie chciałby cieszyć się smakiem przepysznych truskawek nawet w zimie?
Cenne wartości odżywcze truskawek
Truskawki są owocami idealnymi dla osób na diecie, ponieważ są niskokaloryczne i charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu sprawdzą się także w formie przekąski dla cukrzyków. W truskawkach liofilizowanych znajdziemy mnóstwo błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i reguluje przemianę materii. Co więcej, truskawki są bogate w cenne minerały i witaminy, ponieważ zawarte są w nich magnez, mangan, fosfor, wapń, potas oraz witamina C, witamina K i foliany. Warto wiedzieć, że w truskawkach zawarte są niewielkie ilości węglowodanów, tłuszczy i białka, dzięki czemu truskawki będą idealną przekąską na letni wieczór, jak również podkreślą smak przepysznego deseru — ich zastosowanie w kuchni ogranicza jedynie wyobraźnia!