Liofilizowane owoce cieszÄ… siÄ™ ogromnÄ… popularnoÅ›ciÄ…, ponieważ Å›wietnie sprawdzajÄ… siÄ™ w formie przekÄ…ski, jak również dodatku do deserów, lodów czy wypieków. Podczas procesu liofilizacji nie dochodzi do utraty witamin, skÅ‚adników mineralnych, a także smaku, koloru i zapachu! PrzekÄ…ski liofilizowane sÄ… również ekstra lekkie pod wzglÄ™dem wagi, jak i kalorycznoÅ›ci - bÄ™dÄ… Å›wietnÄ… przekÄ…skÄ… dla osób, które siÄ™ zdrowo odżywiajÄ…, a także wybierajÄ… siÄ™ na wyprawÄ™ i nie chcÄ… dodatkowo obciążać swojego bagażu.
Zastosowanie owoców liofilizowanych
Liofilizowane owoce można spakować do maÅ‚ej torebki do pracy, czy do szkoÅ‚y jako drugie Å›niadanie — Å›wietnie sprawdzÄ… siÄ™ również w podróży, gdy czujemy, że dopada nas gÅ‚ód. Tak naprawdÄ™, owoce liofilizowane można dodać do wszystkiego, np. owsianki czy musli! Owoce liofilizowane bÄ™dÄ… wieczornÄ… przekÄ…skÄ…, którÄ… można zjeść bez wyrzutów sumienia, a także Å›wietnie sprawdzÄ… siÄ™ w koktajlach, ponieważ zawarte sÄ… w nich cenne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci i prozdrowotne skÅ‚adniki odżywcze. Niektórzy dodajÄ… owoce liofilizowane do herbaty, dziÄ™ki czemu można podnieść aromat napoju. W przypadku owoców liofilizowanych ogranicza nas wyÅ‚Ä…cznie nasza wÅ‚asna wyobraźnia — w każdej formie liofile przyczyniÄ… siÄ™ do wspomożenia odpornoÅ›ci naszego organizmu.
Czym jest liofilizacja?
Liofilizacja jest procesem, który polega na usuwaniu z zamrożonych owoców i warzyw wody z pominiÄ™ciem etapu skraplania, dziÄ™ki czemu w żywnoÅ›ci zabite zostajÄ… wszelkie bakterie odpowiedzialne za procesy fermentacyjne. Produkty poddane procesowi liofilizacji sÄ… chrupkie i w ten sposób sÄ… chronione przed zepsuciem, a jednoczeÅ›nie zachowujÄ… swoje wszystkie wartoÅ›ci odżywcze, a także 100% swojego smaku, 100% koloru i 100% zapachu. Warto wiedzieć, że procesowi liofilizacji można poddać nie tylko owoce i warzywa, ale również caÅ‚e gotowe dania, ryby, miÄ™sa, a nawet zioÅ‚a.