Uważa się, że dla dobrze prosperującej cukierni kluczowe są wysokiej jakości składniki oraz sprawdzone receptury. Jest to oczywiście prawdą, lecz cukiernia, zwłaszcza przemysłowa, nie może się również obyć bez specjalistycznych maszyn do produkcji ciastek, które usprawnią cały proces wytwarzania poszczególnych słodkości, działając w sposób ciągły. Właściciele mniejszych cukierni też mogą zdecydować się na zakup nowoczesnych urządzeń skracających czas wypieków, których wykonaniem zajmuje się marka Hasborg. Z kolei linie do produkcji ciastek są specjalnie zadedykowane cukierniom przemysłowym. Jakie urządzenia wchodzą w ich skład i czym się kierować podczas ich wyboru?
Szeroki wybór maszyn do formowania ciastek
W skład linii do produkcji ciastek wchodzą różnego typu maszyny do formowania ciastek. Na rynku można się spotkać z ich szerokim wyborem, co powoduje, że stawiane są pytania: którą najlepiej wybrać? czym się kierować podczas ich zakupu? Przede wszystkim na pierwszym miejscu należy zastanowić się nad wielkością produkcji, a więc i pożądaną wydajnością urządzeń. Dużą zaletą maszyn do formowania ciastek od Hasborg jest fakt, że większość z nich można modyfikować w zależności od produkowanych właśnie ciastek. Oczywiście nie każde urządzenie pozwala na stworzenie wszystkich rodzajów wypieków, więc podczas zakupów zalecamy zastanowić się nad pożądanym typem wyrobów oraz oczekiwaniami względem zakupionych maszyn do produkcji ciastek. Marka Hasborg proponuje zróżnicowane maszyny do formowania ciastek: maszynę wałkową ROLLS 600, Duomax M400, Quatromax, Triomax III, Maxdrop i wiele innych.
Linia do produkcji ciastek a inne urządzenia
Dobrze wyposażona linia do produkcji ciastek składa się z licznych urządzeń, które pozwalają na wykonanie podanych wyrobów cukierniczych od A do Z. Każda z maszyn odpowiada za jedną czynność wykonywaną w sposób ciągły, więc tak naprawdę wygląd danej linii do ciastek uzależniony jest w dużej mierze od konkretnego przepisu. Przykładowo ciastka oblane czekoladą produkuje się przy użyciu oblewarki do czekolady oraz tunelu chłodniczego, zaś popularne markizy potrzebują obecności markiziarki odpowiedzialnej za nakładanie kremu na ciastka oraz ich składanie. Dodatkowo każdą linię do produkcji ciastek można wyposażyć w zróżnicowane w swej formie transportery, za których sprawą przemieszcza się ciastka, zmienia się kierunek ich produkcji bądź chłodzi po wypieczeniu, itd.
Piece cukiernicze
Stałym elementem każdej linii do produkcji ciastek jest piec cukierniczy, który jest w stanie upiec dużą ilość wyrobów cukierniczych w jak najkrótszym czasie, zachowując ich najwyższą jakość. Marka Hasborg ma w swojej ofercie piec tunelowy-konwekcyjny, który wyróżnia się nowoczesnym systemem, doskonałą izolacją termiczną i oszczędnym zużyciem energii oraz gazu. W ofercie polskiego producenta maszyn cukierniczych znajdują się liczne elementy wyposażenia cukierni, przy których pomocy można stworzyć linię do ciastek.