szefunio.pl JedzenieKawa na deser, czyli przepis na Affogato
ocena ():

Kawa na deser, czyli przepis na Affogato

berlin-1571046-1920.jpg

Nie masz w domu żadnego deseru do Twojej popołudniowej kawy, a nie chce Ci się wychodzić po niego do sklepu? Mamy dla Ciebie propozycję, dzięki której nie będziesz musiał wybierać pomiędzy deserem a kawą! Wystarczy, że masz w zamrażarce Twoje ulubione lody. Mówiąc kawa i deser w jednym mamy oczywiście na myśli słynne włoskie Affogato, które nie tylko nadaje się do wypicia w dni powszednie, ale również będzie robiło furorę podawane na przyjęciach rodzinnych czy spotkaniach z przyjaciółmi. Affogato można podać z lodami śmietankowymi, czekoladowymi, jak również waniliowymi. Daj nam znać czy posmakowało Ci Affogato z naszego prostego przepisu!

Lista składników:

  • gałka ulunionych lodów
  • 40 ml espresso

Przygotowanie:

Niezwykle ważnym krokiem w przygotowaniu Affogato jest wcześniejsze schłodzenie filiżanki, w której deser zostanie podany. Dużą gałkę lodów ułóż w naczyniu deserowym. Zaparz espresso z ulubionych ziarn kawy i przelej je delikatnie do naczynia z lodem. Wierzch kawy i loda możesz dodatkowo udekorować cynamonem lub startą czekoladą. Nie zapomnij serwować Affogato z łyżeczką.

Podoba Ci się nasz prosty przepis na Affogato szybką kawę i deser w jednym — więcej takich przepisów znajdziesz na portalu www.kawa4u.pl

Twoja ocena:

Dodaj komentarz