Nie masz w domu żadnego deseru do Twojej popołudniowej kawy, a nie chce Ci się wychodzić po niego do sklepu? Mamy dla Ciebie propozycję, dzięki której nie będziesz musiał wybierać pomiędzy deserem a kawą! Wystarczy, że masz w zamrażarce Twoje ulubione lody. Mówiąc kawa i deser w jednym mamy oczywiście na myśli słynne włoskie Affogato, które nie tylko nadaje się do wypicia w dni powszednie, ale również będzie robiło furorę podawane na przyjęciach rodzinnych czy spotkaniach z przyjaciółmi. Affogato można podać z lodami śmietankowymi, czekoladowymi, jak również waniliowymi. Daj nam znać czy posmakowało Ci Affogato z naszego prostego przepisu!
Lista składników:
- gałka ulunionych lodów
- 40 ml espresso
Przygotowanie:
Niezwykle ważnym krokiem w przygotowaniu Affogato jest wcześniejsze schłodzenie filiżanki, w której deser zostanie podany. Dużą gałkę lodów ułóż w naczyniu deserowym. Zaparz espresso z ulubionych ziarn kawy i przelej je delikatnie do naczynia z lodem. Wierzch kawy i loda możesz dodatkowo udekorować cynamonem lub startą czekoladą. Nie zapomnij serwować Affogato z łyżeczką.