8 mitów na temat glutenu, w które zbyt wielu ludzi wciąż wierzy

Gluten to ogólna nazwa białek występujących w pszenicy, żyto, jęczmieniu i niektórych innych ziarnach. W ostatnich latach wydaje się, że stał się głównym złoczyńcą w świecie żywienia. Nazwy bezglutenowe trafiły do sklepów spożywczych, a restauracje mają nawet menu bezglutenowe. W Stanach Zjednoczonych prawie jedna trzecia dorosłych próbuje ograniczyć spożycie glutenu.
My w Szefunio.pl postanowiliśmy zbadać ten temat i spróbować dowiedzieć się, co jest prawdą, a co nie, jeśli chodzi o gluten. Informacje, które znaleźliśmy, są naprawdę nieoczekiwane i użyteczne. Czytaj całą drogę do końca, aby niczego nie przegapić.
1. Odrzucenie glutenu uleczy twoje jelito.

Nie ma absolutnie żadnego wiarygodnego dowodu lub potwierdzenia, że nasze trawienie lub zdrowie jelit ulegnie poprawie, gdy wycinamy gluten z naszej diety. Więc jeśli nie cierpisz na celiakię, która jest ciężką nietolerancją glutenu lub jakąkolwiek inną wrażliwość na gluten bez celiakii, wtedy nie ma potrzeby eliminowania glutenu. A celiakia nie występuje zbyt często. W różnych częściach świata około 0,5% -1% ludzi ma go i jest zwykle diagnozowane w bardzo młodym wieku.
Poza tym, wraz z eliminacją glutenu, najprawdopodobniej zużyjesz znacznie mniej błonnika, co może spowodować więcej problemów z trawieniem.
2. Bezglutenowa dieta doprowadzi do utraty wagi.

Sam gluten nie ma nic wspólnego z twoją wagą. To, czy schudniesz, czy go osiągniesz, zależy od jakości i ilości spożywanego pokarmu oraz od stylu życia. Jeśli nie kontrolujesz wielkości porcji i kalorii w produktach bezglutenowych i nie zużywasz wystarczającej ilości błonnika, ryzykujesz wzrostem wagi.
3. Jedzenie bezglutenowe jest zawsze lepsze i zdrowsze.

Produkty bezglutenowe kosztują więcej niż zwykła żywność i nie są zdrowsze. Niektóre badania pokazują, że jeśli nie masz celiakii, bezglutenowe może być jeszcze mniej zdrowe niż regularna dieta. Wiele produktów bezglutenowych, takich jak bezglutenowe ciastka, pieczywo i makaron z ciecierzycy, zawiera więcej cukru, soli, tłuszczów nasyconych i kalorii niż zwykłe produkty. Jest w nich także mniejsza ilość błonnika i białka. Jednocześnie produkty zawierające gluten mają ważne składniki odżywcze dla twojego zdrowia. Chleb na przykład zawiera kwas foliowy, błonnik, wapń, potas, żelazo i wiele innych.
4. Będziesz miał więcej energii po przejściu bezglutenową dietę.

Niektórzy twierdzą, że po wyeliminowaniu glutenu odczuwają zwiększony poziom energii. Może się tak zdarzyć, gdy osoba spożywa więcej owoców i warzyw, a nie wysokokaloryczną i wysokotłuszczową przetworzoną żywność. To tylko zdrowa, dobrze zbilansowana dieta, która daje ci więcej energii, bez względu na to, czy spożywasz gluten, czy nie. Nie ma badań potwierdzających, że wyeliminowanie glutenu prowadzi do zwiększenia poziomu energii.
5. Ludzie nie mogą prawidłowo metabolizować glutenu.

Gluten jest białkiem i wszyscy ludzie mogą go strawić. Nie możemy tego całkowicie przetrawić, ale to nie jest niewłaściwe trawienie, tak po prostu to trawimy. Wiele produktów spożywczych jest tylko częściowo podzielonych. Gluten był spożywany przez ludzi i inne zwierzęta od tysiącleci i jest całkowicie zdrowy dla większości z nas. Argument, że jaskiniowcy nie jedzą glutenu, nie jest zbyt przekonujący. Jaskiniowcy nie jedli dziś wielu rzeczy, a to nie znaczy, że nasze ciała nie potrafią sobie z nimi poradzić.
6. Usunięcie glutenu z naszej diety jest korzystne dla wszystkich.

Twoje ciało powinno cię prowadzić. Dieta bezglutenowa nie jest naturalnie zdrowszą dietą dla większości ludzi. Jeśli zrezygnujesz z przetworzonej żywności zawierającej gluten i zastąpisz ją bezglutenową przetworzoną żywnością, nie poczujesz się lepiej i zdrowiej. Jednak rezygnacja z wielu przetworzonych produktów zawierających gluten bardzo pomoże Twojemu zdrowiu. I oczywiście nie z powodu glutenu, ale dlatego, że rezygnujesz z przetworzonej żywności.
7. Gluten powoduje raka.

Nie ma dowodów na to, że gluten to robi. Gluten nigdy nie był związany z rakiem w żadnym badaniu, podczas gdy wiele innych pokarmów miało. Jedyny wyjątek dotyczy osób z celiakią. Wręcz przeciwnie, powinieneś zachować ostrożność przy wycinaniu glutenu, ponieważ pokarmy zawierające gluten, takie jak pełne ziarna, zawierają witaminy i minerały, które chronią cię przed rakiem.
8. Diety bezglutenowe to niskowęglowodanowe.

Dodaj komentarz