szefunio.pl Jedzenie7 rodzajów ryb, których nie powinieneś jeść
ocena ():

7 rodzajów ryb, których nie powinieneś jeść

berlin-1571046-1920.jpg Pixabay

1. Importowany sum

Pixabay

Sum może osiągać znaczne rozmiary. Aby przyspieszyć wzrost, wielu hodowców ryb karmi je hormonami, zwłaszcza dotyczy to ryb przywożonych z krajów azjatyckich. Zamiast ryb hodowlanych znacznie mniej niebezpieczne i bardziej odżywcze są ryby wolno żyjące.

2. Makrela

Pixabay

Makrela może zawierać rtęć, która gromadzi się w ludzkim organizmie, powodując różne choroby. Zalecana norma spożycia makreli dla dorosłych to około 200 gram miesięcznie, dla dzieci 100 gram. Makrela atlantycka jest najmniej niebezpieczna pod tym względem i można jeść jej tyle, ile tylko chcesz.

3. Tuńczyk

Pixabay

Tuńczyk zawiera dużo rtęci, zwłaszcza tuńczyk czarny i błękitnopłetwy. Dodatkowo w sklepach trudno znaleźć tuńczyka wolno żyjącego. Większość ryb pochodzi z hodowli, gdzie są karmione antybiotykami i hormonami. Zalecana norma spożycia tuńczyka dla dorosłych to około 100 gram miesięcznie, natomiast dla dzieci tuńczyk nie jest zalecany.

4. Tilapia

Pixabay

W tilapii nie ma zbyt wielu zdrowych kwasów tłuszczowych, a stężenie szkodliwych tłuszczów w tej rybie jest prawie tak wysokie, jak w smalcu. Nadmierne spożycie tej ryby prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu i powoduje, że organizm jest bardziej wrażliwy na alergeny.

5. Węgorz

Pixabay

Węgorz zawiera dużo tłuszczu, a zatem łatwo absorbuje szkodliwe substancje. Gatunki amerykańskie cechuje najwyższy poziom takiego zatrucia. Węgorz europejski jest także znany z zanieczyszczeń dużą ilością rtęci.

6. Panga

Pixabay

Większość ryb, które spotykamy w naszych sklepach, pochodzi z Wietnamu, a dokładniej z Mekongu uważanego za jeden z najbardziej zanieczyszczonych zbiorników wodnych na świecie. Ponadto filet z pangi - suma rekiniego zawiera podwyższony poziom nitrofurazonu i polifosforanów (substancji rakotwórczych).

7. Płytecznik

flickr

Ta ryba jest liderem w skażeniu rtęcią. Może powodować zwiększone ryzyko zatrucia pokarmowego.

9. Oliwa z oliwek ma mało kalorii

Ma tyle samo kalorii co inne rodzaje oleju, po prostu jest zdrowsza.

10. Węglowodany są niezdrowe

Tylko węglowodany proste są niezdrowe.

11. Brązowy cukier jest zdrowszy od białego

Niestety ale cukier to cukier. Mają tyle samo kalorii.

12. Owoce to najlepszy deser

Najlepiej jeść owoce jako przekąski.

13.Możesz jeść wszystko na śniadanie

Prawidłowe śniadanie składa się z białka, tłuszczu i węglowodanów.

14. Spalasz kalorie tylko ćwicząc

Prawda jest że nasz organizm spala cały czas kalorie, aby prawidłowo funkcjonować.

15. Owoce i warzywa są tak samo zdrowe

Warzywa są zdrowsze. Dziennie powinniśmy przyjmować 4 porcje warzyw a tylko jedną owoców.

16. Pomarańcze

To pyszne owoce, które mają dużą ilość witaminy C. Zawierają także błonnik. 

17. Jagody

Mają więcej antyoksydantów niż inne owoce oraz mało kalorii, więc nie musisz się martwić o przybranie na wadze!

- Makarony

 

19. Żelkowe monstrum

© imgur

20.

© tjcslamdunk/Reddit
 

21.

© itsQ/Imgur
 

22.

© Marzz/Reddit
 

23.

© will_evans10199/Reddit
 

24.

© lwidh/Reddit
 
Twoja ocena:

Tagi

#niezdrowe jedzenie #zdrowie

Dodaj komentarz

Najciekawsze

Zobacz Także

Podobne