5 owoców, przy których wyborze musisz uważać!

1. Granat

Skórka dojrzałego granatu jest czerwona, bez plam. Dojrzały granat jest także znacznie cięższy. Poza tym owoc powinien być sprężysty w dotyku, ale nie miękki. Jego końcówka nie może być również zielona, lecz w takim samym kolorze jak cały owoc.
2. Ananas

Ananas nie może zbyt mocno pachnieć, ponieważ oznacza to, że owoc jest przejrzały. Jeśli chcesz, aby był on dojrzały i soczysty, powinieneś zwrócić uwagę na jego liście. Powinny one być lekko podeschnięte na końcach, jeśli są zielone i twarde, oznacza to, że owoc został zbyt wcześnie zerwany. Przy dotykaniu ananasa, nasze palce nie powinny miękko wchodzić w skórkę.
3. Pomelo

Istnieją różne rodzaje pomelo. Może ono być zarówno żółte, zielone, jak i pomarańczowe. Niejednolity kolor oznacza, że owoce mogły być nawożone, by szybciej urosnąć. Jeśli owoc jest twardy, z pewnością będzie soczysty i dojrzały.
4. Papaja

Jak poznać, czy papaja jest dojrzała i soczysta? Mówi o tym jej skórka. Jeśli jest ona żółta lub pomarańczowa, to jak najbardziej możemy kupić taki owoc. Zielona skórka sygnalizuje natomiast, że jest on niedojrzały. Jednak niektóre dania, zwłaszcza azjatyckie korzystają właśnie z zielonej papai. Dodatkowo owoc może mieć małe plamki, które są symbolem dojrzałości. Uważaj, bo ich zbyt duży rozmiar świadczy o przejrzałym owocu, który nie będzie już smaczny.
5. Awokado

Skórka awokado może być zarówno zielona i jędrna, jak i ciemna i pomarszczona – obydwa owoce są dobre. Musisz jednak sprawdzić okolicę ogonka owoca. Jeśli po naciśnięciu lekko ugina się pod palcami, owoc jest dojrzały. Tak samo jeśli nim potrząśniesz i wyczujesz, że pestka porusza się w środku, możesz śmiało kupić awokado, bo będzie ono smaczne.
6. Pestki dyni

Zapewne nie raz słyszałaś o dobroczynnym działaniu pestek dyni oraz oleju, który z nich pochodzi. Pestki dyni zawierają witaminę B1, B2, B4, B5 oraz B6. Są one odpowiedzialne za zdrowie włosów. Jeśli więc włosy Ci wypadają, chrup między posiłkami pestki dyni, które pomogą wzmocnić osłabione włosy.
7. Soczewica

Soczewica zawiera duże ilości żelaza. Miska zupy z soczewicy zaspokaja już w połowie zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Ponadto znajduje się w niej odpowiednia ilość cynku, choliny i innych niezbędnych dla włosów i ciała mikroelementów.
8. No to smacznego

9. Kawa szkodzi sercu

Dodaj komentarz