szefunio.pl JedzenieLiofilizacja owoców, co to takiego?
ocena ():

Liofilizacja owoców, co to takiego?

berlin-1571046-1920.jpg

Liofilizowane owoce cieszą się ogromną popularnością, ponieważ świetnie sprawdzają się w formie przekąski, jak również dodatku do deserów, lodów czy wypieków. Podczas procesu liofilizacji nie dochodzi do utraty witamin, składników mineralnych, a także smaku, koloru i zapachu! Przekąski liofilizowane są również ekstra lekkie pod względem wagi, jak i kaloryczności - będą świetną przekąską dla osób, które się zdrowo odżywiają, a także wybierają się na wyprawę i nie chcą dodatkowo obciążać swojego bagażu.

Zastosowanie owoców liofilizowanych

Liofilizowane owoce można spakować do małej torebki do pracy, czy do szkoły jako drugie śniadanie — świetnie sprawdzą się również w podróży, gdy czujemy, że dopada nas głód. Tak naprawdę, owoce liofilizowane można dodać do wszystkiego, np. owsianki czy musli! Owoce liofilizowane będą wieczorną przekąską, którą można zjeść bez wyrzutów sumienia, a także świetnie sprawdzą się w koktajlach, ponieważ zawarte są w nich cenne właściwości i prozdrowotne składniki odżywcze. Niektórzy dodają owoce liofilizowane do herbaty, dzięki czemu można podnieść aromat napoju. W przypadku owoców liofilizowanych ogranicza nas wyłącznie nasza własna wyobraźnia — w każdej formie liofile przyczynią się do wspomożenia odporności naszego organizmu.

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja jest procesem, który polega na usuwaniu z zamrożonych owoców i warzyw wody z pominięciem etapu skraplania, dzięki czemu w żywności zabite zostają wszelkie bakterie odpowiedzialne za procesy fermentacyjne. Produkty poddane procesowi liofilizacji są chrupkie i w ten sposób są chronione przed zepsuciem, a jednocześnie zachowują swoje wszystkie wartości odżywcze, a także 100% swojego smaku, 100% koloru i 100% zapachu. Warto wiedzieć, że procesowi liofilizacji można poddać nie tylko owoce i warzywa, ale również całe gotowe dania, ryby, mięsa, a nawet zioła.

Twoja ocena:

Dodaj komentarz