8 pokarmów, za które Twoja trzustka podziękuje Ci

Trzustka jest ważną częścią naszego układu trawiennego. Nie tylko reguluje i neutralizuje kwaśny pokarm otrzymywany przez nasze żołądki, enzymy wydzielane przez trzustkę również pomagają w trawieniu węglowodanów, białek i lipidów. Zdrowa trzustka oznacza regulowane spożycie cukru i lepszy układ trawienny w organizmie.
Tutaj, w Szefunio.pl, przygotowaliśmy listę produktów spożywczych, za które zdecydowanie dziękuje twoja trzustka.
1. Kurkuma

Kurkuma jest często określana jako naturalny środek przeciwzapalny, który pomaga zmniejszyć ból spowodowany pieczeniem w trzustce. Ponadto stymuluje on produkcję insuliny w trzustce, która reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy.
2. Czosnek

Być może słyszeliście ludzi, którzy zalecali jeść czosnek i miód na pusty żołądek. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, a łączenie go z różnymi rodzajami żywności zwielokrotnia jego działanie. Czosnek można stosować oprócz miodu, cebuli, kozieradki itp. Wiadomo, że kombinacje te zwiększają odporność poprzez naprawianie tkanek różnych narządów wewnętrznych, w tym trzustki.
3. Szpinak

Wzbogacony w witaminę B i żelazo, szpinak zaspokaja podstawowe potrzeby trzustki. Żelazo pomaga zapobiegać stanom zapalnym, a witamina B odżywia trzustkę. Połącz szpinak z cebulą, aby przygotować sałatkę lub smaż z czosnkiem, aby zadowolić trzustkę. Szpinak jest wypełniony środkiem przeciwnowotworowym o nazwie MGDG (monogalaktosylodiacyloglicerol), który może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka trzustki.
4. Brokuły

Brokuły i inne warzywa kapustne, takie jak kapusta, kalafior i jarmuż są znane ze swoich właściwości, które zwalczają komórki nowotworowe w trzustce, utrzymując narządy na miarę i bez choroby. Te warzywa dostarczają łatwo przyswajalnych składników odżywczych zawierających flawonoidy, które pomagają wzmocnić mechanizm detoksykacji naszych ciał.
5. Czerwone winogrona

Czerwone winogrona zawierają resweratrol, substancję fenolową, która jest również uważana za silny przeciwutleniacz. Pomaga zmniejszyć zapalenie trzustki i niszczy również komórki raka trzustki.
Eksperci zalecają spożywać porcję czerwonych winogron raz dziennie w swojej najsurowszej formie. Ludzie decydują się również spożywać czerwone wino, aby osiągnąć te same korzyści. Jednak spożywanie go na surowo jest o wiele bardziej korzystne niż na jakimkolwiek innym etapie.
6. Słodkie ziemniaki

Czy wierzysz w teorię, że jeśli jedzenie wygląda na organ w naszych ciałach, pomaga pielęgnować ten konkretny organ? Podobnie jak orzechy włoskie dla mózgu, seler dla kości i pomidory dla serca, podobieństwo słodkich ziemniaków do kształtu i koloru trzustki jest niesamowite.
Mówiąc to, słodkie ziemniaki zmniejszają ryzyko raka trzustki nawet o 50%. Stabilizuje również poziom cukru we krwi, stopniowo uwalniając cukier do krwioobiegu.
7. Oregano

Oregano jest obiecującym sposobem leczenia zaburzeń spowodowanych utlenianiem, takich jak cukrzyca, ponieważ zawiera fenolowe przeciwutleniacze. Jeśli raporty mają być prawdziwe, oregano jest silną substancją przeciw hiperglikemiczną i jest również dobre dla twojej trzustki.
8. Dandelion

Herbata mleczna jest już znana z odtruwania wątroby i trzustki, co ostatecznie pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek trzustki, zwiększając produkcję soków żółciowych. Ekstrakt z korzenia mniszka lekarskiego pomaga zwalczać komórki nowotworowe bez poważnego wpływu na komórki nienowotworowe.
Bonus: Wskazówki, jak utrzymać trzustkę w zdrowiu:

- Osoby ze złą trzustką lub zapaleniem trzustki powinny otrzymywać około 30-40% kalorii z tłuszczu i tylko ze źródeł naturalnych.
- Unikaj alkoholu, jakiegokolwiek rodzaju przetworzonej żywności i oczyszczonego węglowodanu, ponieważ węglowodany działają przeciwko insulinie wydzielanej przez trzustkę.
- Picie dużej ilości wody jest kluczem do zapobiegania chorobie trzustki, takiej jak zapalenie trzustki, ponieważ powoduje ona odwodnienie organizmu.
Dodaj komentarz