10 Żywności, które są uważane przez miliony ludzi jako zdrowe, a w rzeczywistości powodują więcej szkód niż dobra

Zdrowe pokarmy pełne obietnic stają się coraz bardziej popularne niż kiedykolwiek. Geniusze reklamowi robią magię, by zwabić nas w przekonanie, że produkty, które kupujemy, są dla nas dobre. Ale niektóre tak zwane zdrowe pokarmy przynoszą więcej szkód niż pożytku.
Zdecydowaliśmy się dowiedzieć, które zdrowe produkty spożywcze nie są tak niewinne, jak mogłoby się wydawać. Ile z nich spożywasz codziennie w ramach zdrowej diety?
10. Sok owocowy

Ten karton soku owocowego, który wszyscy kochamy, nie jest tak naprawdę zrobiony z owoców - tylko pyszne substancje chemiczne, które nadają idealny owocowy kolor i smak. Zasadniczo pijemy wodę owocową o smaku pełnym cukru.
Nawet jeśli sam produkujesz soki przy użyciu 100% świeżych składników, nadal nie jest to zdrowe, ponieważ wyjęłeś wszystkie dobre rzeczy (włókno). Pozostaje tylko cukier. Jeśli nie chcesz przytyć, po prostu idź na owoce.
9. Batoniki granola

Nie ma znaczenia, czy twoja ulubiona przekąska z granola ma orzechy i owoce, czy też jest bogata w błonnik. Prawie wszystkie z nich mają wysoki poziom cukru i zaskakująco niski poziom składników odżywczych. Jeśli szukasz prawdziwie zdrowej przekąski, wybierz jabłka lub migdały (surowe!).
8. Fasolka po bretońsku

Twoja ulubiona puszka to tylko mieszanka fasoli, cukru, sodu i innych dodatków. Unikaj niepotrzebnych kalorii i gotuj swoją fasolę w domu.
7. Precle

Precle, wszechstronna zdrowa przekąska, którą chwalą miliony ludzi na całym świecie jako solidny, niskotłuszczowy chrupek, okazuje się pozbawiona wartości odżywczych. Mają także wysoki poziom sodu i prawie nie zawierają białka.
6. Warzywne chipsy

Nie zdziw się, gdy okaże się, że warzywa w warzywnym chipie są tak małe, cienkie i wysoko przetworzone (bez względu na to, czy są pieczone czy smażone), że wartość odżywcza z nich po prostu znika. Idź na surowe warzywa!
5. Przetworzona żywność 'beztłuszczowa' i 'o niskiej zawartości tłuszczu'

Nasycony tłuszcz został ogłoszony wrogiem, a producenci żywności rzucili się, by usunąć go z ich produktów. Problem polega na tym, że jedzenie nie smakuje dobrze po usunięciu tłuszczu, więc producenci znaleźli proste rozwiązanie: dodając więcej cukru. Tłuszcz nasycony jest względnie nieszkodliwy, ale cukier nie jest.
4. Wafle ryżowe

Puszyste, przewiewne wafle ryżowe to najlepszy wybór dla milionów, którzy próbują stracić trochę na wadze. Te nie tak niewinne wafle nie zawierają błonnika i białka i są uważane za przekąskę węglowodanową (wysoki stosunek węglowodanów w stosunku do ich wagi). Zasadniczo dodajesz kalorie bez czucia pełności.
3. Napoje sportowe

Napój sportowy to nic innego jak woda smakowa z cukrem i elektrolitami (sól), która jest przydatna do treningu sportowców. Zwykli ludzie naprawdę nie potrzebują dodatkowej soli, a tylko nieliczni potrzebują płynnego cukru. Jeśli nie planujesz epickiego długiego treningu, idź na starą dobrą wodę.
2. Orzechy

Orzechy są zdrowe, gdy jedzą z umiarem, a około 6 orzechów daje ci wszystkie korzyści i powinno sprawić, że przestaniesz być głodny. Więcej orzechów = więcej kalorii. Zapomnij o wszystkich smakowych orzechach (słone, słodkie, pieczone). Muszą być surowe. Nie surowe? Brak korzyści.
1. Przetworzona żywność organiczna lub bezglutenowa

1. Stosowanie do zabawnych eksperymentów

12.

13.

14.

15.

16.

17

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

Dodaj komentarz